الکترود جوشکاری چیست؟ + کاربرد و انواع آن

الکترود جوشکاری

یکی از مهم‌ترین ابزار مورد نیاز برای جوشکاری با نام الکترود جوشکاری شناخته می‌شود که منظور از آن میله‌ها و سیم‌های فلزی یا گرافیتی است که پوششی از فلاکس آن را احاطه کرده است. این وسایل رسانا برای انتقال برق در جوشکاری‌ها به کار می‌روند و طبق استانداردهای تعریف‌شده در سایزها و انواع مختلفی شکل می‌گیرند.

الکترود جوشکاری چیست؟

به میله‌ها و سیم‌های فلزی پوشیده‌شده از فلاکسی که برای جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرند، الکترود جوشکاری گفته می‌شود. انواع الکترود جوشکاری با نام میله جوش نیز قابل شناسایی هستند.پوشش به‌کار رفته در ساختار آن‌ها کار محافظت از فلز را بر عهده دارد و موجب تثبیت قوس و بهبود اتصال قطعات می‌شود.الکترودها در فرایند جوشکاری تحت آمپر بالا به نقطه ذوب می‌رسند و قطعات مختلف را به یکدیگر اتصال می‌دهند.

شیوه کار الکترود جوشکاری

برای استفاده از این وسایل پرکاربرد ابتدا باید آن‌ها را به تجهیزات جوشکاری وصل کرد، گام بعدی ایجاد یک قوس الکتریکی بین فلز پایه و میله جوش است. از مهم‌ترین نکات برای استفاده از الکترودها باید به فاصله مورد نیاز بین انبر تا محل جوش اشاره کرد که باید به‌درستی تعیین شود؛ زیرا اگر فاصله بیش از اندازه مورد نیاز باشد، الکترودها ذوب خواهند شد و فلزات از هم می‌پاشند و پراکنده می‌شوند و اگر فاصله کمتر از حد لازم باشد، الکترود به سطح مورد نظر می‌چسبد و حتی احتمال سوختن دستگاه نیز وجود دارد.

انواع الکترود جوشکاری

پیش از آشنایی با انواع الکترود جوشکاری و کاربرد آن ها باید بدانیم که این ابزار در دو دسته «مصرفی» و «غیرمصرفی» جای می‌گیرند که هرکدام تقسیم‌بندی متفاوتی دارند.

نحوه خرید الکترود، فیلر و پود ایساب

الکترودهای مصرفی

نام‌گذاری این دسته به‌دلیل مصرف و تمام شدن آن‌ها در زمان جوشکاری است و دارای ویژگی‌های زیر هستند:

– در دمای پایین ذوب می‌‌شوند.

– استفاده از آن‌ها به گازهای محافظ نیاز دارد.

– جنس‌شان از فولاد ملایم و فولاد نیکل است.

– کارایی زیادی در صنعت ندارند.

– به‌سادگی و آسانی قابل استفاده هستند.

انواع الکترودهای مصرفی

این گروه از ابزار در جوشکاری میگ به کار می‌روند و شامل دو نوع زیر می‌شوند:

بدون روکش

الکترودهای فاقد پوشش ابتدایی‌ترین نوع هستند و نوک تیزی دارند که یک قوس الکتریکی بین الکترود و فلز ایجاد می‌کنند. نداشتن پوشش باعث کاهش قیمت این وسایل شده است و در مواردی به کار می‌روند که به نوع روکش‌دار نیازی نیست. دود حاصل از سوختن این ابزار مضر هستند و خطراتی دارند.

روکش‌دار

الکترود جوشکاری که با عنوان مصرفی روکش‌دار از آن نام می‌بریم، پوششی از شار در اطراف میله فلزی دارد که کار آن محافظت از جوش در برابر آلاینده‌هاست و با ایجاد سرباره‌ای باعث می‌شود حذف جوش پس از پایان کار آسان نباشد. این انواع از الکترودهای بدون روکش گران‌تر هستند، اما استفاده از آن‌ها ساده‌تر است و دود تولیدشده آن‌ها خطرات کمتری دارد.

الکترودنسوز

انواع الکترودهای مصرف‌نشدنی (نسوز)

دسته دیگر الکترودها را نوع نسوز تشکیل می‌دهد که با عنوان الکترودهای مصرف‌نشدنی شناخته می‌شوند. این نوع که در جوشکاری‌های تیگ به کار می‌روند، نقطه ذوب بالایی دارند و به همین ‌دلیل نیازی نیست در حین کار تعویض شوند. این گروه نیز دارای دو نوع است:

کربن‌دار

کربن‌دارها را از جنس کربن و گرافیت می‌سازند؛ بنابراین استفاده از لایه محافظ گاز ضروری است.

تنگستن

همان‌طور که از نام آن می‌توان فهمید، جنس این نوع الکترود از تنگستن تشکیل می‌شود که مقاومت بالایی دارد.

انواع الکترود جوشکاری به موارد بالا محدود نمی‌شود و از ابعاد دیگر نیز قابل تقسیم‌بندی هستند:

انواع الکترودها براساس جنس مفتول

قبلا گفتیم که جنس مفتول سیم‌های جوش را فلز تشکیل می‌دهد، که نوع این فلز باعث تقسیم‌بندی الکترودها می‌شود و انواع آن عبارت‌اند از:

– مفتول نیکلی

– مفتول فولاد ضدزنگ

– مفتول فولادی کم‌کربن

– مفتول آلومینیومی

انواع الکترودها براساس روکش یا پوشش آن‌ها

نوع پوششی که فلز را در بر می‌گیرد نیز از مواد مختلفی شکل می‌گیرد که الکترودها را در دسته‌های مختلف به شرح زیر قرار می‌دهد:

– پوشش‌های خیلی ضخیم

– پوشش‌های ضخیم

– پوشش‌ متوسط

– پوشش نازک

بیشتر بخوانید:الکترود بهلر

انواع الکترودها براساس ساخت آن‌ها

تقسیم‌بندی میله‌های جوش ازنظر ساخت شامل موارد زیر می‌شود:

– کم‌هیدروژن

– چسبان سریع دارای نرخ رسوب بالا

– انجماد سریع همراه با قوس مقاوم

– انجماد پرشده به‌وسیله دانه‌های یکنواخت

با شناخت انواع الکترود جوشکاری و کاربرد آن ها به‌راحتی می‌توان متناسب با شرایط و نیاز نسبت به انتخاب بهترین الکترود جوشکاری اقدام کرد. قیمت الکترود جوشکاری نیز براساس نوع آن تعیین می‌شود و برای هر سایز یا جنسی مبالغ مختلفی باید در نظر گرفت.

میله جوش

شیوه نام‌گذاری الکترودهای جوشکاری

برای نام‌گذاری الکترودها از استانداردی به‌نام A.W.S استفاده می‌شود که از سوی انجمن جوشکاران آمریکا تعیین شده است و 6 عامل را در انتخاب نام این وسایل در نظر می‌گیرد.

اولین عامل مهم به جریان الکتریکی اختصاص دارد و با حرف E نشان داده می‌شود. درج این علامت بر روی میله جوش مشخص می‌کند که به قوس الکتریکی نیاز دارد. همچنین اگر اولین کارکتری که روی میله مشاهده می‌کنید، RG باشد، این مفهوم را نشان می‌دهد که الکترود مورد نظر در جوشکاری گازی قابل استفاده است.

عامل دوم و سوم در نام‌گذاری الکترود جوشکاری با عددی مشخص می‌شود که میزان استحکام کششی را اعلام می‌کند. اندازه‌گیری این مقدار با واحد پوند بر اینچ مربع صورت می‌گیرد.

چهارمین عامل با حالت جوشکاری تعیین قابل شناسایی است که حالات مورد نظر با عناوین زیر مشخص می‌شوند:

– جوشکاری در تمام شرایط

– انجام جوشکاری در حالت تخت و افقی

– جوشکاری تنها در حالت تخت

– جوشکاری در تمامی شرایط و به‌حالت v-down

علامت یا نشانه پنجمی که در نام میله‌های جوش دیده می‌شود از نوع پوشش آن‌ها خبر می‌دهد و انواع الکترودهای زیر را در بر می‌گیرد:

– پرسلولز و کربنات سدیم

– پرسلولز و کربنات پتاسیم

– پرتیتان و کربنات سدیم

– پرتینان و کربنات پتاسیم

– پرتینان آمیخته با پودر آهن

– کم‌هیدروژن

شاید برایتان جالب باشد:الکترود کیسول

جمع‌بندی

الکترود جوشکاری نام ابزار مهمی است که از میله‌ها و سیم‌های فلزی پوشیده‌شده از فلاکسی تشکیل شده‌اند و در جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. قیمت الکترود جوشکاری براساس انواع الکترود جوشکاری تعیین می‌شود که شامل دو دسته کلی «مصرفی» و «مصرف نشدنی یا نسوز» هستند. رویان جوش با معرفی ا انواع الکترود جوشکاری و کاربرد آن هاقصد دارد  شما کمک کند تا متناسب با شرایط و نیاز در کارهای متعدد بهترین الکترود جوشکاری را انتخاب کنید.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!