تکنیک های نوین جوشکاری در تعمیرات پیچیده صنعتی بهعنوان یکی از پیشرفتهترین روشها برای بازسازی و نگهداری تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنیکها با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته و ابزارهای مدرن، امکان انجام جوشکاری دقیق و مؤثر را حتی در شرایط پیچیده صنعتی فراهم میکنند.
یکی از این تکنیکها جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ (MIG/MAG) است که با استفاده از یک قوس الکتریکی و گاز محافظ مانند آرگون یا دیاکسید کربن، امکان ایجاد جوشهای بسیار قوی و دقیق را فراهم میآورد. این روش به دلیل کیفیت بالا و سرعت مناسب، بهویژه در پروژههای بزرگ صنعتی مانند صنایع پتروشیمی و نیروگاهها کاربرد دارد.
همچنین بیشتر بدانید درباره: 6 تفاوت بین الکترود خارجی و ایرانی
الکترود چیست؟
جریان برق برای انتقال از یک بخش فلزی مانند سیم مسی به بخش غیرفلزی نیمه رسانا توسط الکترودها صورت می گیرد. الکترودها ماده ی رسانایی هستند که انتقال برق از یک بخش فلزی به بخش غیرفلزی در یک مدار الکتریکی را امکان پذیر می کنند.
الکترود یو تی پی
اما الکترود یوتی پی چیست؟ الکترود یو پی تی برای اتصال و روکش آلیاژهای مس و آلومینیوم مورد استفاده قرار می گیرد. زمینه اصلی استفاده از الکترود یو تی پی در کشتی سازی و در صنایع شیمیایی است. الکترود یوتی پی برای اتصال به روکش کردن آلیاژهای نیکل مس و فولادهای روکش نیکل مس مناسب است.
شرکت ایستاب سوئد
شرکت ایساب سوئد اولین و بزرگترین مجموعه تولید مواد مصرفی جوش و برش در جهان به شمار می رود. این شرکت در سال هزار و نهصد و چهل توسط یک مهندس سوئدی که مخترع الکترود پوشش دار بود تاسیس گردید. تنها نماینده رسمی فروش الکترودهای ایساب در ایران شرکت رویان جوش می باشد.
تکنیک های نوین جوشکاری
جوشکاری چیست؟ اتصال جوش یکی از هزاران روشی است که برای اتصال قطعات فلزی به یکدیگر به کار می رود. معمولا جوشکاری زمانی استفاده می شود که نیاز به یک اتصال دائمی و مستحکم باشد. جوشکاری صنعتی به دو صورت ذوبی و غیر ذوبی تقسیم بندی می شود. که در این مقاله قصد داریم به توضیح مختصری از هر کدام از این دو روش بپردازیم.
در تکنیک های جوشکاری نوین از روش ذوبی به گونه ای استفاده می شود که محل اتصال دو قطبِ دو قطعه با استفاده از حرارت با همدیگر ادغام می شوند. لبه های مورد نظر دو ماده به حالت مذاب در می آیند و بعد از ادغام شدن با یکدیگر بی حرکت مانده و به اصطلاح به هم جوش داده می شوند. در تکنیک های نوین جوشکاری در روش ذوبی مولکول ها و اتم ها در حالت مذاب به صورت ساده تری از حالت جامد خارج شده و می توان با چسباندن حالت مذاب دو قطعه به یکدیگر آن ها را به هم متصل کرد.
تکنیک جوشکاری ذوبی در روش های صنعتی دارای چهار دسته است که بر اساس این که از چه منبعی برای ذوب کردن و حرارت دادن استفاده بشود تقسیم بندی می شوند. منبع حرارت جوشکاری ذوبی به چهار دسته تقسیم می شود که این چهار دسته عبارت اند از لیزر، قوسی، اکسی گاز و پرتو الکترونی. این چهار روش روش ها و تکنیک های نوین جوشکاری هستند که با استفاده از آن ها می توان دو قطعه را ذوب کرد و آن را به یکدیگر متصل نمود. که در ادامه به بررسی جداگانه هر کدام از این روش ها می پردازیم.
در روش جوشکاری به وسیله پرتو الکترونی انرژی بالایی توسط دستگاه های مخصوصی به آهن داده می شود و قسمتی از آهن که قرار است با قطعه دیگری ادغام بشود به وسیله الکترون ها که انرژی بالایی برای ذوب کردن دارند مذاب خواهد شد. در روش جوشکاری به وسیله اکسی گاز حرارت مورد نظر از سوزاندن گازهای مختلف سوختی به وجود می آید. در این روش گازها با ایجاد حرارت باعث ذوب شدن قطعه ای از فلز می شوند که می خواهیم آن را به یکدیگر متصل کنیم.
در روش های جوشکاری صنعتی از روش جوشکاری ذوبی می توان به جوشکاری قوس الکتریکی هم اشاره کرد. به جرئت می توان گفت که پرکاربردترین نوع جوشکاری در صنعت جوشکاری، قوسی می باشد. در این روش اختلاف پتانسیل الکتریکی بین محل های جوش که با فاصله اندکی از یکدیگر قرار دارند ایجاد می شود. این اختلاف پتانسیل الکتریکی باعث ذوب شدن این دو قطعه فلزی و ادغام شدن آن ها با یکدیگر خواهد شد. در جوشکاری های صنعتی روش های دیگری هم مانند روش های غیر ذوبی وجود دارند که در ادامه به بررسی روش های غیر ذوبی هم می پردازیم.
روش های غیر ذوبی با استفاده از تمام فولادهایی که باید آب بشوند و یا مس و یا نقره ای که باید ذوب بشوند تا بتوان به وسیله آن، دو فلز را به یکدیگر متصل کرد عمل می کنند. روش های غیر ذوبی دارای انواع اقسام مختلفی هستند که به آن اشاره می کنیم. روش ذوبی مقاومتی، اصطکاکی، انفجاری، فراصوتی و نورد.
جوشکاری لیزری نیز یکی از تکنیکهای نوین است که برای تعمیرات پیچیده و قطعات حساس به کار میرود. این روش از انرژی لیزر برای ایجاد گرما و ذوب مواد استفاده میکند و به دلیل دقت بالا و کمترین آسیب به قطعات اطراف، در تعمیرات قطعات دقیق مانند توربینها و موتورهای صنعتی بسیار مؤثر است.
جوشکاری اصطکاکی نیز بهعنوان یکی دیگر از تکنیکهای نوین جوشکاری شناخته میشود. در این روش، با استفاده از گرمای اصطکاکی ایجاد شده بین دو قطعه، جوشکاری انجام میشود. این تکنیک برای مواد با دمای ذوب بالا و کاربردهای خاص، بهویژه در صنایع هوافضا و خودرو، استفاده میشود.
تکنیک های نوین جوشکاری و تفاوت های آن با گذشته
تکنیک های نوین جوشکاری نسبت به گذشته تغییرات بسیار زیادی کرده اند. در تکنیک های نوین جوشکاری بیشتر از روش غیر ذوبی استفاده می شود. روش های غیر ذوبی کارایی بیشتری نسبت به روش های ذوبی دارند. از تکنیک های نوین جوشکاری بیشتر در صنایع و کارخانجات استفاده می شود. دستگاه های قدیمی قابل حمل جوشکاری از تکنیک های قدیمی تر جوشکاری استفاده می کنند. اما دستگاه های بزرگتر که جابه جایی آن ها سخت تر است از تکنیک های نوین جوشکاری همانند روش های غیر ذوبی بهره می برند.
به کارگیری این تکنیکهای نوین جوشکاری در تعمیرات پیچیده صنعتی، به افزایش طول عمر تجهیزات و بهبود کارایی آنها کمک میکند و از هدررفت منابع و هزینههای بالا جلوگیری مینماید. این روشها با ترکیب دقت بالا و کارایی، بخش مهمی از فرآیند نگهداری و تعمیرات تجهیزات صنعتی را تشکیل میدهند. رویان جوش از سال دو هزار و شش میلادی فعالیت خودش را در ایران آغاز کرده است.